23948sdkhjf

Lagerbyggerier buldrer frem: Udbuddet af lokaler er det laveste siden finanskrisen

De seneste måneder har jævnligt budt på nyheder om nye lagerbyggerier.

Det har blandt andet været hos store butikskæder som Normal og Sport24

Normals nye lagerbyggeri forventes at stå klart til næste år og kommer til at fylde 65.000 kvadratmeter. En kende for meget til det nuværende behov, men der er taget højde for, at efterspørgslen kun vil stige fremadrettet.

- I lageret er der rum til, at vi kan udvikle forretningen. Selve lageret er lavet som seks identiske haller. Skulle vi komme i den gunstige situation, at vores forretning bliver ved med at udvikle sig, er de bygget på den måde, at vi kan bygge flere haller på efter samme princip uden ellers at skulle ændre noget, har Normals logistikdirektør, Henrik Bøgelund tidligere fortalt til RetailNews.

Men også Jysk og Lidl er ved at være udfordret på kapaciteten - sidstnævnte tager snart et nyt højlager i Køge i brug for at kunne følge med. 

Ikke set siden finanskrisen

De oplevelser bakkes op af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, der har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler. Portalens adm. direktør, Jakob Wegener, kan fortælle, at han i øjeblikket oplever et historiske lavt udbud af lager-, logistik- og produktionslokaler.

- Da coronakrisen for alvor havde ramt landet i tredje kvartal 2020, var 1,8 millioner kvadratmeter lokaler til lager, logistik eller produktion udbudt til leje eller salg – tre kvartaler senere er det faldet til 1,5 millioner kvadratmeter.

- Det svarer til et udbud på blot 2,2 procent, det laveste siden, finanskrisen brød ud tilbage i 2008, siger han i en pressemeddelelse med henvisning til, at hele landet har godt 69,1 mio. kvadratmeter lagerlokaler, logistikejendomme og produktionsbygninger.

Corona svækkede forsyningslinjerne

En af landets største erhvervsmæglere peger på, at erhvervslivet igen har travlt, så mange virksomheder har brug for mere plads til produktion og lager. Desuden har coronavirussen – ud over effekterne på e-handel – også øget presset på erhvervslokaler af to andre grunde:

- For det første er de internationale forsyningslinjer blevet svækket, for eksempel udløst af coronalukninger og forsinkelser hos leverandører i Fjernøsten. Det har fået en del virksomheder til at ville sikre sig en bedre buffer i form af øget lagerkapacitet.

- For det andet har kommuner, regioner og private firmaer etableret test- og vaccinecentre i tomme lagerbygninger og fabrikshaller over hele landet. Det har været oplagt, fordi mange mennesker skal igennem, og så er det en fordel med højt til loftet og dermed meget luft og mindre smittefare, siger Thor Heltborg, direktør for Koncernkunder hos EDC Erhverv Poul Erik Bech i København. 

Netbutikker har fået mere omsætning

Netop danskernes stigende trang til internethandel – især accelereret af det seneste års nedlukninger og hjemmearbejde – har påvirket de ledige lokaler.

På kort sigt har eksisterende netbutikker fået meget mere omsætning, og det har sendt mange på jagt efter flere kvadratmeter. Samtidig har lange perioder med lukkede forretninger og masser af nye nethandlende danskere gødet jorden for, at e-handel også på længere sigt vinder terræn.

- Hidtil har en udbredt vurdering været, at nethandel inden for udvalgsvarer – for eksempel bøger og tøj – ville nå op på halvdelen af omsætningen omkring 2030. Nu kan det måske allerede blive næste år eller i 2023, fordi coronaen har accelereret udviklingen.

- Det vil skærpe kravene til butiksdrivende og kæder om at kombinere net og fysiske butikker, og det kan have fået mange virksomheder med nethandel til at lede efter større lager- og logistiklokaler, fordi den langsigtede tendens med mere e-handel rykker tættere på, siger Jesper Bo Jensen, direktør og grundlægger af Center for Fremtidsforskning i Højbjerg i Aarhus.

Forsidefoto: Chuttersnap / Unsplash.com

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.137